Waarom is stokbrood zo populair?

25 juni 2021

Waarom is stokbrood zo populair?

De baguette is voor Fransen wat frietjes zijn voor ons en pizza is voor de Italianen. Het is hét nationale symbool bij uitstek van onze zuiderburen.

Blog

De baguette is voor Fransen wat frietjes zijn voor ons en pizza is voor de Italianen. Het is hét nationale symbool bij uitstek van onze zuiderburen.

Wat maakt stokbrood nu zo populair? Een stokbrood is veel meer dan een langgerekte stok brood. Het is een op en top authentieke Frans brood die op verschillende wijzes kan bereid worden met al onze Epistar bloemsoorten.

Om authenticiteit te creëren, gebruikt de Franse bakker een levain of desem. Desembrood heeft een andere structuur en een andere malsheid dan een klassiek brood.

Uit het consumentenonderzoek van Bakkerspanel dat in mei 2021 werd uitgegeven, leren we dat de Belgische consument deze traditie weet te waarderen!

De Belgische consument kan overtuigd worden om een stokbrood te kopen door de krokantheid. Men laat zich ook leiden door de geur: wanneer een stokbrood in de winkel zelf (af)gebakken wordt, zal dit de klant stimuleren om een stokbrood te kopen. Vervolgens hecht men ook belang aan een rustieke, klassieke uitstraling.

In Wallonië en Brussel geeft men ook aan een voorkeur te hebben voor stokbrood dat op steen gebakken is.
Tip: Bakt u uw stokbrood in een vloeroven op steen? Communiceer dat zeker naar uw klanten!

Eens u het perfecte stokbrood gecreëerd hebt, is het tijd om te starten met verkopen:

  • BLIKVANGER: Leg uw artisanale stokbroden mooi in het zicht, zodat men ze zowel van op straat als in uw bakkerij kan zien.

  • VERPAKKING: Verpak uw stokbrood eens in een typisch Frans papier om het artisanale gevoel niet te verliezen.

  • ONLINE: Zet uw stokbroden in de verf op social media. Investeren in stijlvolle foto's of een filmpje waarin u stokbrood uit de oven haalt, loont altijd.

  • ADVISEER: deel tips met uw klanten. Leg bijvoorbeeld uit dat ze stokbrood eenvoudig opnieuw krokant kunnen maken door het wat nat te maken en dan 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200° te schuiven.

Wist u dat het koolhydraatgehalte van een stokbrood een stuk lager ligt dan bij gewoon brood? Dit komt doordat er meer water toegevoegd wordt. Toch krijgt men een vol gevoel van een desembrood omdat men meer moet kauwen.